Utan filter
Det är lätt att se på sin relation genom ett rosa filter, framförallt om du är kär. Alla som är utsatta för våld vet inte att det faktiskt är våld de utsätts för. Ibland för att du är förälskad, ibland för att det kan vara svårt att veta vad som räknas som våld.
Oavsett är ingen form av våld godtagbart. Ingen ska behöva må dåligt i en relation.
Våld kan utövas i alla olika slags relationer hos unga. Det kan vara mot sin flickvän, pojkvän eller partner, men också vara någon som du bara träffar tillfälligt eller som du tidigare har varit tillsammans med.
Våld i ungas nära relationer är vanligare än vad många tror. Det som är viktigt att veta är att du som är utsatt inte är ensam och att det finns hjälp och stöd att få. Oavsett vilken typ av våld du har utsätts för kan du alltid vända dig till oss på Brottsofferjouren. Det kostar ingenting att få hjälp av oss och du får vara anonym om du önskar.
Olika typer av våld
Våld i nära relationer kan vara både fysiskt, psykiskt och sexuellt. När en ung person utövar våld mot någon den har en romantisk eller sexuell relation med, kallas det för våld i ungas nära relationer.
Fysiskt våld är när ens partner exempelvis slår, sparkar eller tar stryptag. Det kan också vara att dra sin partner i håret eller att hålla fast den.
Psykiskt våld är våld som utövas genom kontroll, manipulation och/eller hot.
Sexuellt våld är om din partner utför sexuella handlingar, eller tvingar dig att utföra sexuella handlingar, mot din vilja.
Digitalt våld är en förlängning av det psykiska våldet, och innebär att den som utövar våld har större möjligheter att kontrollera sin partner genom till exempel mobiltelefonen och sociala medier.
Ingen har rätt att göra dig illa eller tvinga dig till saker du inte vill göra. Att bli förminskad, kontrollerad eller manipulerad av din partner är inte okej.
Du som anhörig
Det är inte alla unga som utsätts för våld i sin relation som förstår att de faktiskt gör det. Våldet i sin tur sker ofta i skolan eller i hemmet, och det är inte ovanligt att den utsatta och förövaren går i samma klass eller skola.
Du som vän eller anhörig är viktig och kan hjälpa till att belysa problemet, men också att förhindra att våldet inte går för långt.
Om en ungdom är utsatt för våld i sin relation finns det tecken att hålla utkik efter, bland annat om ungdomen:
- Ständigt kollar sin telefon (mer än vanligt).
- Drar sig undan från vänner och familj.
- Börjar skolka.
Även du som anhörig kan vända dig till oss på Brottsofferjouren för att få stöd och hjälp.
Behöver du hjälp eller stöd?
Vill du inte ringa går det bra att skicka SMS eller att skriva till oss på sociala medier (Facebook eller Instagram).
Telefon:
Material från aktuell kampanj
Här kan du ladda ner affischer från kampanjen. Du kan också beställa affischer genom att kontakta oss.
Affisch – Ung man med och utan filter
Affisch – Ung kvinna med och utan filter
Material från tidigare kampanj
Turkos animation – Middag för fyra? Shit så mysigt!
Lila animation – Känner mig så snygg i nya klänningen!
Blå animation – Kul, vi ses där kl 10!