Våldet går inte i pension

Våld i nära relationer finns i alla åldrar. Bland äldre är det vanligare än vad många tror, och det är ett utbrett samhällsproblem. Det finns dock ett stort mörkertal, då många inte vågar berätta om sin utsatthet.
Om du är utsatt för våld av någon i din närhet är det inte okej, oavsett vilken typ av våld du utsätts för.
Det är viktigt att du som är utsatt vet att det inte är ditt fel och att du inte ska känna skuld eller skam. Skulden ligger alltid hos den som utsätter dig för våld. Du har rätt att känna dig trygg.
Om du behöver någon att prata med för att få stöd eller hjälp kan du vända dig till oss på Brottsofferjouren Värmland. Du är inte ensam och vi finns här för dig.
Olika typer av våld
Det finns många olika typer av våld som äldre kan utsättas för i sina nära relationer.
Fysiskt våld är exempelvis slag, knuffar, sparkar eller stryptag. Det kan också vara att bli dragen i håret eller att bli fasthållen.
Psykiskt våld, och känslomässiga övergrepp, är kränkningar i form av exempelvis tvång, hot, trakasserier eller nedsättande kommentarer. Det kan också handla om kontroll och isolering, till exempel genom att förövaren förbjuder den utsatta att ägna sig åt vissa aktiviteter eller att träffa vissa personer. Hot och våld kan också riktas mot anhöriga, husdjur eller annat som personen bryr sig om.
Social utsatthet är våld i form av isolering och frihetskränkning där man inte får träffa släkt och vänner eller delta i sociala aktiviteter. Se psykiskt våld.
Sexuellt våld är påtvingade sexuella handlingar eller om du själv blir tvingad till att utföra något mot din vilja.
Materiellt våld är när någon förstör personliga tillhörigheter, värdesaker och liknande. Det är också våld om någon hotar eller skapar en rädsla om att förstöra personliga eller privata saker, både i och utanför hemmet.
Ekonomiskt våld kan ske när den våldsutsatta står i beroendeställning till förövaren på olika sätt, till exempel genom att förövaren har kontrollen över ekonomin. Det kan vara att kontrollera och begränsa en partners ekonomiska resurser, som kanske inte kan ha eget bankkort eller ta lån själv, eller att den våldsutsatta vägras insyn i ekonomin och inte får tillgång till egna pengar. Våldsutövare kan även ta lån eller köpa bil i den utsattes namn, vilken kan leda till att den denne blir skuldsatt.
Funktionshinderrelaterat våld är att försvåra ens utsatthet gentemot den funktionsnedsättning man har. Det kan vara att avsiktligt flytta ens rullstol så att man inte når den eller att ta batterierna till ens hörapparat.
Försummelse kan handla om att inte få sina behov med mat, hygien eller medicin tillgodosedda. Det kan också vara att man hindras från att söka hjälp när man behöver det.
Vem som utsätter äldre för våld i deras nära relationer kan se olika ut. Det kan vara en partner, vuxna barn eller barnbarn, en granne eller någon annan som den äldre har en beroendeställning till som exempelvis hemtjänstpersonal.
Att upptäcka våld
Alla kan utsättas för våld i sina nära relationer oavsett bakgrund, social status, kön eller ålder. Våld i äldres relationer kan vara svårt att upptäcka, bland annat då våldet oftast sker i hemmet. En annan orsak är att många våldsutsatta kan känna skuld och skam, och är då något som man försöker dölja för andra.
I många fall kan våldet ha pågått under en väldigt lång tid, vilket gör att både den som utsätts och den som utövar våld också är bra på att dölja det. Många har dessutom en beroendeställning till den som utsätter dem för våld, vilket gör det svårare att våga berätta om det för någon. Och ännu svårare att anmäla eller lämna relationen.
Tecken på våld

De tecken som kan finnas på att någon är utsatt för våld i sin relation kan ibland misstolkas som vanligt åldrande. Våld som pågår över längre tid kan dessutom ändras och då skapa olika symtom.
Det finns både synliga och osynliga tecken på att någon är utsatt för våld.
Tecken eller symtom kan till exempel vara:
- Blåmärken eller sår
- Värk och smärta
- Ät- eller sömnstörningar
- Yrsel, magont eller oro
- Sönderrivna eller försvunna kläder
- Psykisk ohälsa
Att upptäcka att våld i äldres nära relationer existerar är ett första steg i att förhindra det. Om du misstänker att någon är utsatt är det därför viktigt att våga fråga. Det kan vara ett stort steg att erkänna att man är våldsutsatt och då är det viktigt att vara lyhörd.
Även du som anhörig kan vända dig till oss på Brottsofferjouren för hjälp och stöd.