Våld i ungas nära relationer
Våld förekommer lika mycket i ungas parrelationer som vuxnas och är tyvärr väldigt vanligt. Enligt en undersökning av Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har var femte ungdom någon gång varit utsatt för våld i sin nära relation.
Vad innebär våld i ungas nära relationer?
När en ung person utövar våld av något slag mot någon den har en romantisk eller sexuell relation med kallas det för våld i ungas nära relationer. Det kan vara mot sin flickvän, pojkvän eller partner, men också vara någon som du bara träffar tillfälligt eller som du tidigare har varit tillsammans med.
Våld kan utövas i alla olika slags relationer.
Olika sorters våld
Ibland kan det vara svårt att veta vad som räknas som våld då våld kan se ut på många olika sätt. Fysiskt våld är när ens partner exempelvis slår, sparkar eller tar stryptag. Det kan också vara att dra sin partner i håret eller att hålla fast den . Det är våld även om det inte skulle synas några blåmärken eller sår efter våldet.
Våld kan också vara sexuellt, psykiskt, eller digitalt. Oavsett våld är det aldrig okej och är oftast en brottslig handling . Våldet kan ta form i kontrollering, isolering eller hot. Exempelvis så är det olagligt att kontrollera någons telefon, tvinga eller hota att låsa någon inne/ute eller att hota om att skada någon närstående.
Tvång till sexuella handlingar
Om din partner utför sexuella handlingar eller tvingar dig att utföra sexuella handlingar mot din vilja är det sexuellt våld. Hit hör alla former av övergrepp av sexuell karaktär, från att tafsa till våldtäkt. Även att blir tvingad till att ta intima bilder eller filmer, eller att bli tvingad till att titta på porr, räknas som sexuellt våld.
Bara för att ni är i en relation måste du inte ställa upp på sexuella handlingar om du inte vill. Du har alltid rätt att säga nej.
Kontroll och hot
Våld som utövas genom kontroll, manipulation och/eller hot är psykiskt våld. Om till exempel din partner ständigt kräver att få veta vart du är eller inte låter dig umgås med vem du vill.
Digitalt våld är något som har blivit vanligare på senare år. Det innebär att den som utövar våld har större och fler möjligheter att även via telefonen och sociala medier hota och kontrollera sin partner, och är som en förlängning av det psykiska våldet.
Vi hjälper dig
Är du eller någon du känner i en relation som inte är bra? Det är inte okej. Vi på Brottsofferjouren lyssnar på dig och svarar på dina frågor. Du kan vara anonym och det kostar ingenting.