Bli volontär
Vill du hjälpa och stödja brottsoffer och vittnen? Då kan du bli stödperson eller vittnesstödjare.
Kostnadsfri utbildning
Uppdraget som stödperson eller vittnesstöd är ideellt. Inför uppdraget får du en kostnadsfri utbildning som ger dig kunskaper inom områden som bland annat samtalsmetodik, vanliga reaktioner hos brottsoffer, rättsprocessen, skadeståndsfrågor och polisens arbete.
Inför, under och efter utbildningen prövas din lämplighet som stödperson/vittnesstöd.
För att bli stödperson eller vittnesstödjare bör du vara minst 20 år och vara en trygg och stabil person. Kan du fler språk än svenska och engelska är det positivt och vi ser gärna att våra stödpersoner/vittnesstödjare har olika bakgrunder och erfarenheter.
För att bli volontär behöver du gå en utbildning som består av cirka 30 studietimmar. Under hela din studietid görs en samlad bedömning kring din lämplighet som volontär.
Att bli stödperson
Att vara stödperson innebär att ta kontakt med brottsutsatta som söker stöd och hjälp. Kontakten sker sedan över telefon, mejl, eller via personliga möten. Det kan ske under både dag- och kvällstid.
Att vara stödperson kan innebära bland annat att vara en medmänniska som lyssnar eller att vid behov förmedla kontakter till exempelvis myndigheter eller sjukvård.
Som stödperson ska du kunna avvara cirka två timmar per vecka åt uppdraget samt kunna delta i handledning och fortbildning någon gång per år.
Att bli vittnesstöd
Ett vittnesstöd är den person som erbjuder stöd och hjälp i samband med rättegång. Stödet kan handla om exempelvis att tillgodose praktisk information om hur en rättsprocess går till eller att finnas med som moraliskt stöd för att minska stress och oro.
Som vittnesstöd kommer du att utföra ditt uppdrag på Värmlands tingsrätt på dagtid under vardagar där du aktivt stödjer vittnen och målsägande.
Utöver att närvara vid tingsrätten behöver du också delta i handledning och fortbildning någon gång per år.
Kontakta oss för mer information
Telefon:
054–18 28 88 eller 054–18 75 75