För anhöriga
Ett brott påverkar många fler än den som bli direkt utsatt. För dig som anhörig kan det väcka många känslor, tankar och frågor.
Du som är anhörig är viktig. Du ska orka finnas där för den som blivit utsatt för brott, då kan det vara skönt att veta att även du har rätt till att få stöd och hjälp. Ibland kan det göra stor skillnad att få prata med någon utomstående.
Familjemedlem, nära vän eller kollega
Är det en familjemedlem som har utsatts kan hela familjen komma att behöva stöd. Finns det barn som är närstående till brottsoffret kan de i sin tur behöva särskilt stöd för att få hjälp att bearbeta det som skett.
Du behöver inte höra till närmaste familjen för att ha rätt till stöd som närstående. Det kan även handla om en nära vän eller kollega som har blivit utsatt för brott.
Även anhöriga till gärningspersoner kan behöva stöd, då de kan ha extra svårt att få stöd och sympatier från andra håll.
Vad kan du som anhörig göra?
Som anhörig kan det vara svårt att veta hur man ska agera när någon närstående blivit utsatt för brott. Det man ska vara uppmärksam på är hur den utsatta mår. Fråga och ta dig tid att lyssna utan att ifrågasätta eller skuldbelägga.
Det är vanligt att brottsutsatta är chockade och drar sig undan. Ha tålamod och visa att du finns, även om personen inte vill prata om vad som har hänt.
Om personens mående blir sämre efter att det har gått en längre tid – sök stöd och hjälp.
Få hjälp, stöd och råd
Hos Brottsofferjouren kan du få stöd och hjälp från en stödperson. Det kan vara allt från att ha någon att prata med och få medmänskligt stöd till hjälp med praktiska saker som behöver göras. Där kan du få information, råd och stöttning.